A ciprusfa biomassza és ciprusfa illóolaj: sikertörténet Kenyából

A ciprusfa biomassza és ciprusfa illóolaj: sikertörténet Kenyából

A doTERRA ciprusfa illóolaj Kenyából származik. A termesztők áldozatos munkájának gyümölcse a ciprus esszenciális illóolaj alapanyagának termesztése és folyamatos gondozása, ám ez régebben kicsit másképp volt. Korábban is termesztettek ciprusfát és annak megfelelő növekedése érdekében ugyanígy levágták az alsó ágakat, de akkoriban a levágott ágakból csupán ciprusfa biomassza készült, most pedig világhírű és értékes illóolaj.

Kenya ökoszisztémájának és természeti kincseinek megőrzése érdekében véget kellett venni az évtizedek óta tartó hatalmas erdőirtásoknak. Ehhez járul hozzá a doTERRA cég különleges kenyai ciprusfákból nyerhető különleges illatú illóolaj iránti fokozott igénye. A kenyaiak ugyanis régebben a kiváló árnyékot adó, vizet és jövedelmet biztosító ciprus fák termesztését 20 évig teljesen ingyen végezték, mert ezek a növények csak húsz év elteltével hoztak jövedelmet.

A fakitermelés azonban erdőirtásokkal járt. A ciprusok egyenes és magas növekedéséhez szükséges alsó ágak visszametszése és a ciprusfa biomassza nem jelentett jól jövedelmező üzletet, ezért sokan el is hagyták a területet egy szebb élet, magasabb életminőség reményében. Legtöbben mégis visszatértek, ráadásul a táj nem üres kézzel fogadta őket.

Ennek oka a doTERRA cég és a világ egyre szélesebb ciprusfa olaj kedvelő közössége. A ciprusfa termelőknek már nem kell 20 évet várniuk a fakitermelésből befolyó összegre, ugyanis már 3 év alatt kedvező jövedelemhez juthatnak. Ez a kecsegtető lehetőség ráadásul egyre több termesztőt késztet arra, hogy még több fát ültessen, amire az érintett térségnek és az egész országnak hatalmas szüksége van.

A doTERRA egy különleges és exkluzív esszenciális illóolaj keveréket kínál az üvegcséiben, amelyet két különböző ciprusféléből nyernek. Egyrészt a fenntartható kenyai ültetvényekről, másrészt szintén fenntartható módon szerzik be Marokkóból és Spanyolországból. A termelőknek a gazdálkodás nemcsak jó jövedelmet és magasabb életszínvonalat biztosít, hanem azt is, hogy otthon maradhassanak a közösségünkben, ami így dupla öröm a számukra.

Tehát a korábban ciprusfa biomassza előállítása céljából levágott ágakból, ma már a doTERRA gőz desztillációval értékes ciprus olajat nyer, ami többek között energia és vitalitás fokozó, javítja a bőr textúráját, támogatja a jó hangulat elérését és elegendő lendületet ad egy sikeres naphoz. De éppúgy használható nyugtatásra egy stresszel terhelt nap után vagy akár bőrhibák ellen is. A doTERRA ciprus illóolajat megtalálod az Olajkert kínálatában.