Ezért éri meg időnként elmenned szemészeti szűrővizsgálatra

Ezért éri meg időnként elmenned szemészeti szűrővizsgálatra

A szűrővizsgálatok rendkívül fontosak, sokszor késleltethető vagy akár meg is előzhető velük egyes betegségek kialakulása. Mivel bizonyos krónikus betegségek szemészeti szűrése is megtörténik az ilyen vizsgálatok alatt, már csak azért is érdemes elmenni. 40 éves kor alatt a szemészeti szűrővizsgálat két évente, 40 éves kor felett évente javasolt.

Vannak betegségek, amik a kezdeti szakaszban panaszmentesek, így a megfelelő szűrővizsgálat hiányában azokra csak akkor derül fény, amikor már nagyobb problémát okoznak. Ilyen például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a keratoconus, a makula degeneráció, a zöldhályog vagy a szürkehályog.

Egy szemészeti szűrővizsgálat során, ha bizonyos problémára fény derül, a rendszeres kontrollvizsgálat mindenképp szükséges. Egy általános szemészeti szűrővizsgálat többféle analízist is magába foglal, a műszeres mérésekkel pontosan meghatározhatóak az egyes rendellenességek. Egy alapos vizsgálat körülbelül másfél órát vesz igénybe, ebben benne van a szakorvosi konzultáció, illetve a megfelelő műszeres mérések.

Ha a vizsgálatok során fény derül valamilyen kezdődő krónikus betegségre, a további szükséges vizsgálatokkal, kezelésekkel a probléma hatékonyabban orvosolható. Az egyes szemészeti rendellenességek időben való felismerésével és a megfelelő beavatkozásokkal elkerülhetőek lehetnek a maradandó károsodások.

A krónikus betegségek szűrésén kívül, a látászavarok, illetve a szemüvegproblémák vagy a fénytörési hibák megoldására is sor kerül, továbbá a jogosítványhoz, terhesgondozáshoz, illetve munkaalkalmassági vizsgálatokhoz szükséges szűrések is lebonyolíthatók.

Az akut szembetegségek, gyulladások kezelése sem elhanyagolandó, ilyen esetekben érdemes minél előbb szemész szakorvoshoz fordulni. A vizsgálatokat lehetőség van magánszemészeteken az arra specializált szakemberekkel végeztetni, korszerűen felszerelt műszerparkkal és műtővel rendelkező színvonalas rendelőkben. A vizsgálatokhoz előzetes időpontegyeztetés mindenképp szükséges.