Amikor a térdspecialista a megoldás

Amikor a térdspecialista a megoldás

A térd egy bonyolult biomechanikájú és összetett feladatot ellátó ízület, amely számos okból kifolyólag szenvedhet sérülést, jelezhet fájdalmat vagy mutathat bizonyos mértékű deformitást. A lassan, észrevétlenül kialakuló, kopásos eredetű elváltozások, a hirtelen fellángoló akut vagy elhúzódó, krónikus ízületi gyulladások és a különböző traumás eredetű sérülések vagy túlzott sporttevékenységek egyaránt problémát okozatnak, amelyeket olykor csak térdspecialista bevonásával lehet hatékonyan orvosolni.

Rendkívül gyakoriak a különböző szalagsérülések, meniscus szakadások, porcfelszíni károsodások, amelyek már konzervatív terápiával nem hozhatók helyre. Ilyenkor mindenképpen térdspecialista felkeresése ajánlott. Ö az, aki a pontos diagnózis ismeretében pl. artroszkópos térdműtétet javasolhat.

Az ízület és a porcok kopásával járó elváltozások esetén hialuronsav injekció vagy őssejtterápia is szóba jöhet. Ha pedig ezt már az ízület előrehaladott merevsége, mozgásbeszűkülése és fájdalma nem teszi lehetővé, akkor a térdspecialista, térdprotézis beültetést is kilátásba helyezhet, ami az állapottól függően lehet: szánkóprotézis, teljes térdprotézis és a térdkalács ízületi protézis is. Ma már izomátvágás nélküli és személyre szabott technikákkal is találkozhatunk, amelyek teljesen egyénre szabott protézis beültetést tesznek lehetővé.