Mik a vállalati felelősségvállalás elemei?

Mik a vállalati felelősségvállalás elemei?

A piaci rendszer, vagyis a kapitalista világrend felépítése mentén egyre több probléma alakult ki. A versengés bár nagyon motiváló tud lenni, azért muszáj megtartani bizonyos határokat, különben az emberekkel gyorsan elszalad a ló. Amíg a Vadnyugaton az egymással szemben álló felek semmilyen etikus viselkedést nem mutattak és vérre menő küzdelmet folytattak, addig ez már közel sem megengedett egy civilizált és fejlett társadalomban. Ugyanakkor tudni kell, hogy egy cégnek a feladata, hogy a tőkéjét szinte minden eszközt bevetve gyarapítsa.

Bár a piaci verseny valóban lehet elkeseredett harc a szereplők között, azért jobb, ha vannak olyan szabályok, amiket mindenki betart, különben a kisvállalkozóknak semmilyen esélyük nem lenne a nagyokkal szemben. De mégis melyek azok a pontok, amelyek mentén törekedni kell a sportszerűségre? A vállalati felelősségvállalás elemei közé tartozik az etikus magatartás, de az elszámolhatóság is. Mindezeken túl, idesorolható az átláthatóság, a jogállamiság, de az emberi jogok tiszteletben tartása, a felelősségre vonás lehetősége, a nemzetközi normák betartása is.

Cégvezetőként mindezeket valaki csak béklyóknak gondolhatná és valóbban azok is, ha csak néhányan akarják ezeket betartani. Szerencsére az Unión belül, de a világ más pontjain is működnek az említett felelősségvállalás elemei, így egyenlőbb esélyekkel lehet ringbe szállni. Azon túl, hogy a sportszerűség ilyen formában megteremtődik, a fogyasztók is nagyobb örömmel fognak vásárolni egy olyan termelőtől, aki nem akarja leerőltetni az árucikkeit az emberek torkán. Bár gyakran csak hangzatos szavaknak tűnik a környezetvédelem és fenntarthatóság fogalomköreinek megtartása sem elhanyagolható.

De mégis miként várhatóak el ezek egy olyan cégcsoporttól, amelyik a konkurenseket sem veszi emberszámba? A felelősségvállalás tehát kulcskérdés, amire törekedni kell. Ennek részleteiről a denkstatt.eu weboldalon van mód tájékozódni és megkezdeni azok integrálását az újonnan indult vállalkozásba, hogy az mind a hatóságok, mind a nagyérdemű felé tiszteletreméltó képet sugározzon.