Mitől függnek a chardonnay bor jellemzői?

Mitől függnek a chardonnay bor jellemzői?

A chardonnay bor jellemzői között a klasszikus, a kozmopolita és a fehérborok királya kifejezéseket emlegetik a leggyakrabban. A jellegzetes dióízű szőlőfajta alkalmazkodóképes és a világ minden táján megtalálható, akár Franciaországban, akár Dél-Amerikában vagy Ausztráliában.

Ez az eredetileg Burgundiából származó szőlőfajta sok helyen csúcsminőségű nedűt eredményez. A különlegessége abban rejlik, hogy gazdag ízvilágot tud nyújtani. A harmonikus savtartalom, a kiváló testes ásványosság és gyakran a magas alkoholtartalom is a chardonnay bor tulajdonságai közé tartozik.

A korai szüret biztosítja a friss, savas és karcsú karaktert. Színe a ragyogó világos sárgászöldtől a gazdag mézsárgáig változhat. A legtöbb száraz chardonnay ennek megfelelően változatos ízvilággal rendelkezik. A szüret időpontjától, az érleléstől és a termőhelytől függően alma, citrusfélék, de dinnye, banán és egzotikus gyümölcsök jegyei is megtalálhatóak benne. Nemcsak csendes fehérborként, hanem pezsgőként is lenyűgöz az ízek széles skálájával.

Mihez fogyasztható a chardonnay bor?

A chardonnay különösen jól illik a mediterrán ételekhez. Elmondható, hogy a választásnál a chardonnay bor sajátosságai mindig jó iránymutatók. Ennek megfelelően a könnyű, fiatal borok jól illenek a halakhoz, különösen a sült vagy grillezett lazachoz, valamint a tenger gyümölcseihez. De kiválóan harmonizálnak a fehér húsokkal, például baromfival vagy sertéshússal is. A fűszeresebb fajták testes ízüknek köszönhetően különösen jól illenek édes zöldségekhez, például sárgarépához vagy édesburgonyához, valamint desszertekhez.

Egy toszkán nyaralás érzését keltik az olasz borok

Olaszországban a chardonnay-ból készült fehérborokat főleg északon, Toszkánában, Umbriában és Szicíliában termelik. Nemcsak a helyiek élvezik maximálisan ezeket, hanem a világ többi része is nagyon lelkes irántuk. Ezek az italok a változatosságukról, az élet élvezetéről és arról szólnak, hogy egyszerűen csak hagyjuk a gondolatainkat elkalandozni. Olaszországban a bor életforma.

A sok turista amellett, hogy nagyszerű emlékeket visz haza, Toszkánában és a Garda-tónál minden évben jó pár palackkal felpakol ezekből. Ennek eredményeképpen egyre nagyobb a kereslet a finom olasz borok iránt. A Heinemann segítségével néhány kattintással a kanapéjára is elhozhatja az olasz napsütést.

Olasz borok és szőlőfajták

Olaszország hihetetlenül gazdag borászati kincsekben. A számtalan borvidéken, kívül az országnak mintegy 400 olyan szőlőfajtája van, amelyek olasz borok készítésére engedélyezettek. Itáliában az a szép, hogy még nem túl régóta alakult ki a borpiac, ezért a fogyasztók megfigyelhetik annak fejlődést és kipróbálhatják az új stílusokat. Az ország egyrészt hagyományos, értékálló vörösborokat kínál, de a bor világának van egy játékos oldala is, ami folyamatosan fejlődik.

A Heinemann-nál minden pillanathoz a megfelelő bort kínálják. Náluk olyan termékekre számíthat, amelyek kategóriájukban a legjobbak közé tartoznak, függetlenül attól, hogy a vöröset, a fehéret vagy a rozét, illetve a pezsgőket vagy proseccókat kedveli. Biztosak vagyunk benne, hogy mind a tapasztalt borkedvelők, mind az újonnan érkezők megtalálják nagy választékukban azt, amit keresnek. Tapasztalja meg a nagy klasszikusokat a neves borászatoktól, vagy fedezze fel az izgalmas újdonságokat.