Néhány szabály a bútorfestéshez

Néhány szabály a bútorfestéshez

A felújítás nagyon ijesztő szokott lenni, főleg, ha kevesebb keret áll a rendelkezésünkre. Szerencsére, a bútorfestés olyan megoldást jelent, ami olcsó, azonban egészen új színvilágot hoz el az otthonunkba. Általában akkor szokták alkalmazni, amikor az eredeti árnyalatok túlságosan erősek vagy már több évtizede nézzük.

Lehet, hogy imádjuk az új divatot és szeretnénk világosabb színeket a lakásba csempészni, azonban nem tudjuk az egész bútort kicserélni. Ebben az esetben a bútorfestés csak pár órát vesz igénybe, azonban a végeredményt mindenki szeretni szokta. Ráadásul nincs más dolgunk, mint kiválasztani az új árnyalatokat, majd jöhet a bútorfestés, avagy a bútorok felújítása házilag, gyorsan és hatékonyan.

Mindegy, hogy milyen anyagból készült, találni fogunk egy megfelelő technikát, amivel felújítható. A megfelelő végeredményt mindig az határozza meg, hogy mennyire készítjük fel az anyagot. Itt nem a gyorsaság a lényeg, mivel a kapkodásnak az lesz a vége, hogy a festék pár hét múlva pattogni kezd vagy egyszerűen nem marad a felületen.

A fa előkészítésénél például figyelni kell a minőségére, le kell csiszolni, javítani kell az apró felületi hibákat és még a festéket is ki kell választani. Ha a bútorok felújítása házilag történik, akkor válasszunk olyan alapanyagokat, amelyekkel szívesen dolgozunk. Vannak például olyan tejfestékek, amikhez nem kell alapozni sem, mert nem tartalmaznak vegyszereket és nagyjából 1-2 óra alatt teljesen megszáradnak. Ezáltal a bútorok felújítása házilag is kivitelezhető.