Whisky a világ minden tájáról

Whisky a világ minden tájáról

Hidegen, tisztán és jéggel! Sokan így szeretik fogyasztani, mert ebben a formában mutatkoznak meg az adott whisky tipikus jegyei, amelyek természetesen az ízére vonatkoznak.

Ki ne hallotta volna a Tennessee, a bourbon és a scotch kifejezéseket. Ezek általában az adott ital származási helyére utalnak. Tennessee whiskyt például csak ebben az államban készítenek. A legismertebb ezek közül a Jack Daniels, amit még mindig a korabeli recept alapján készítenek hagyományos eljárással.

Természetesen azóta ebből is megjelent számos új, ízesített változat, mint például a fahéjas, a vaníliás és a mézes. A skótok méltán büszkék a Chivas Regal-ra, ami több mint két évszázados múlttal rendelkezik.

A scotch készítés egyik fő szabálya, hogy legalább 3 évig és 1 napig kell tölgyfahordóban érlelni. Ezen kívül még számos eljáráson megye keresztül míg végül a palackba kerül. Az ír Jameson története szintén elég kalandos. Rengeteg akadályt kellett leküzdenie a lepárlónak, míg végül a világ legkelendőbb ír whisky lett belőle.