Mi a közös képviselő dolga?

Mi a közös képviselő dolga?

És mi egy társasházkezelőé?

A mai napig összekeverik a lakók a közös képviselő fogalmát, a társasházkezelő tevékenységét, a közös képviselet, illetve a társasházkezelés formáit.  Azt sokan tudhatják, hogy minden társasháznál kötelező közös képviselőt választani, ami máris egy ok, hogy szétválasszunk a két fogalmat.

A közös képviselő választással kapja megbízását, így e tisztség elnyeréséhez szakmai, azaz társasházkezelői képesítést elvárni nem lehet. A közös képviselő viszont köteles gondoskodni a társasházkezelői tevékenységek megoldásáról is.

Ezt teheti úgy, hogy megbízási szerződéssel foglalkoztat társasházkezelőt, vagy maga látja el a társasházkezelői tevékenységet is. Tatabányán társasháza válogatja, de többnyire az első verzió érvényesül és a város szolgáltatóját a T-Szolt keresik meg partnernek a lakók.

Ha a közös képviselő egyúttal az adott társasház tulajdonostársa is, akkor a társasházkezelői szakmai képesítés megszerzését vagy megkövetelését a törvény nem írja elő. De szerencsés, ha egy független szereplő, akár egy szolgáltató végzi ezt a cselekedetet, így egyik lakó indokolatlan előnyére vagy kárára sem születhet döntés.