NYESZ – Mit kell tudni a nyugdíj előtakarékossági számláról?

NYESZ – Mit kell tudni a nyugdíj előtakarékossági számláról?

Többféle megoldás létezik a nyugdíj előtti megtakarítást illetően. Ezért lényeges a tájékozottság a lehetőségekkel kapcsolatban. Az önkéntes nyugdíjpénztárak mellett vagy helyett takarékoskodhatsz nyugdíjra pénzintézetnél, vagy befektetési szolgáltatónál is, ehhez viszont nyugdíj előtakarékossági számlát kell nyitnod. Talán van, akiknek mond valamit az, hogy nyugdíjbiztosítás esetén különféle portfóliók, ajánlatok alapján választható ki az ideális megtakarítási szolgáltatás.

A NYESZ esetében nem portfóliót kell választani, hanem értékpapírokat kell adni és venni oly módon, hogy az abból származó haszon hozammá váljon. Ez alapján már körvonalazódhat az a tény, ha még nem volt dolgunk értékpapírókkal, tőzsdével, akkor ez valószínűleg nem a mi választásunk lesz a megtakarítás szempontjából. Ellenben remek eredményeket lehet vele felmutatni, amennyiben komolyan elkezdünk foglalkozni a NYESZ-el. Általánosságban elmondható, hogy ez a lehetőség inkább azok választása, akik pénzügyileg képzettebbek.

Nemcsak érteni kell hozzá, hanem rendszeresen foglalkozni kell a megtakarítás ezen formájával. Az egyik előnye az alacsony üzemeltetési költség, ami általában évi 2-3 ezer Ft. A költségek számottevő része inkább az értékpapírók tranzakciója során mutatkozik meg. Hozam tehát akkor keletkezik, ha olyan értékpapírt sikerül megvenni, ami egész egyszerűen kamatot, esetleg osztalékot fizet. Ebből következik, hogy minden rajtunk múlik, mert ha nem elég ügyesen fektetjük be a pénzt, akkor búcsút inthetünk a hozamnak.

Akik szeretnek ezzel a megtakarítási formával foglalkozni és értenek az értékpapírokhoz, a tőzsdéhez, azoknak a NYESZ mindenképp jó befektetésnek számít. Az előnyök közé sorolható továbbá az is, ha marad az év végére némi visszaigényelhető adó, mert azt is ki lehet használni a NYESZ révén. Ez a megtakarítási forma nemcsak a felhalmozott hozammal egészíti ki az állami nyugdíj összegét, hanem a befektetésekből származó vagyon is ehhez kapcsolható. A költségek ugyan alacsonyak, viszont szakértelmet igénylő megtakarítási megoldás.