Ront a cukorbetegség lábszárfekély állapotán

Ront a cukorbetegség lábszárfekély állapotán

A lábszárfekély nagyon komoly és nehezen kezelhető betegség, ami különböző kórok szövődményeként jelentkezik. Például a cukorbetegség lábszárfekély kialakulását eredményezheti, ezért a legfontosabb a vércukorszint normalizálása és szinten tartása. Ajánlott a túlsúlytól is megszabadulni, a magas vérnyomás és magas koleszterinszint csökkentésére. Rengeteget segíthet a sportolás, a rendszeres testmozgás ebben. Soha nem szabad félvállról venni a problémát, hiszen a cukorbetegség lábszárfekély megjelenését hozhatja magával.

A fekély pedig magától biztosan nem fog meggyógyulni. A diabétesz miatt a fekélyek sokkal lassabban, nehezebben gyógyulnak, több energiát szükséges a kezelésükre fordítani. Hasznos egy szakorvoshoz fordulni ezzel a problémával és pontról pontra betartani a javaslatait. Még így is hosszadalmas, hónapokat, rosszabb esetben éveket vesz igénybe a terápia. A cukorbetegség lábszárfekély esetében törekedni kell a fertőzés megszüntetésére, a keringés javítására, a cukorháztartás rendezésére.

Fekély kezelése csak orvos által

Amennyiben nem tudtuk elkerülni a fekély kialakulását, akkor a lehető legrövidebb időn belül orvoshoz kell fordulnunk ezzel a problémával. A fekély kezelése összetett és bonyolult feladat, ami több szakorvos munkáját is igényli. A kúra a seb tisztításával, az elhalt hámsejtek eltávolításával és fertőtlenítéssel kezdődik. Ezt követően lefedik a sebeket, majd a betegnek fáslit vagy kompressziós harisnyát kell viselnie, ami abban segít, hogy az erekből a vér a szív felé áramoljon.

A fekély kezelése során a lábdagadást hűtéssel és felpolcolással lehet enyhíteni, de nagyon fontos a finom, rendszeres mozgás, séta is. Előfordul, hogy az érintett területen viszket, hámlik vagy pikkelyes lesz a bőr, amikor speciális hidratáló vagy enyhe kortikoszteroidos krémet szükséges használni. Ha fáj, akkor fájdalomcsillapítóra van szükség. A diabétesz okozta fekély kezelése, illetve az állapot romlásának megakadályozása érdekében, az orvos által felírt kúra mellett, hasznos lehet a mézes sebkezelés is, mivel a méz antibakteriális, vírus- és gombaölő tulajdonságú.