A bor kismértékben gyógyszer

A bor kismértékben gyógyszer

Az emberiség egyik legrégebbi és legkedveltebb alkoholos itala. A bor számos szőlőfajtából készülhet, ezért nem meglepő, hogy rengeteg variációval lehet találkozni az üzletekben. A kultúrtörténeti, a társadalmi és a gasztronómiai jelentőségén túl, számos kutatás foglalkozik az egészségügyi hatásaival.

Kiváló forrása az úgynevezett polifenoloknak, amelyek erős antioxidáns hatással bírnak. Ezek hozzájárulnak a szabadgyökök semlegesítéséhez, amelyek a sejtkárosodásért felelősek. Az ital rendszeres és persze mérsékelt fogyasztásával csökkenthető a szívbetegségek kockázata.

Bár a bor kalóriatartalma magas, mégsem járul hozzá a súlygyarapodáshoz, sőt, akik vacsoránál elfogyasztanak egy pohárkával, azok rendszerint alacsonyabb testtömeg-indexszel rendelkeznek. Az előállításával már legalább 6000 éve foglalkoznak az emberek.

A bor tárolását illetően alapszabály, hogy sötét, szagtalan helyiségben, például pincében kell elhelyezni a hordókat, lehetőleg 10-14 C hőmérsékletű, optimális nedvességtartalmú, levegős helyen.