A cukorbetegség tünetei az egész testre kiterjednek

A cukorbetegség tünetei az egész testre kiterjednek

A betegségre olyan jelek is utalhatnak, amelyeket sok esetben félvállról vesznek az emberek. Érdemes tudni, hogy a gyakori bőrproblémák is a cukorbetegség tünetei közé tartoznak. Az egyik legjellemzőbb jelenség, amikor sötét, bársonyos tapintású foltok képződnek a hajlatokban, például a nyakon, a csuklón, a könyök részén. Amennyiben ezt tapasztalja, akkor azonnal ellenőriztesse a vércukorszintjét! Horkolás esetén is joggal gyanakodhat a probléma fennállására.

A 2-es típusú diabéteszes betegek csaknem fele tapasztalja ezt a kellemetlenséget. A cukorbetegség tünetei között kap helyet a testsúly csökkenése. Ez a fokozott vizeletürítésnek tudható be. A sejtek a sok folyadékvesztés miatt éheznek, ezért a szervezet az izmokból nyeri ki a fehérjét. Ezen kívül, a problémára utalhat a fokozott éhség, az állandó szomjúság, a fáradékonyság, a szájszárazság, az ingerlékenység és a lassan gyógyuló sebek. Ha a cukorbetegség tünetei közül bármelyiket tapasztalja, akkor fontos, hogy mihamarabb részt vegyen egy szűrővizsgálaton.

Az érelmeszesedés okai személyenként változnak

Ez a rendkívül komoly betegség lassan alakul ki, ritkább esetekben már gyermekkorban kezdetét veszi a kóros folyamat. Az érelmeszesedés okai nem mindig nyilvánvalók. Általában az érfal belső rétegének károsodása következményeként jön létre. A kockázatát nagymértékben növeli a magas vérnyomás, a dohányzás, a vesebetegség, vagy a rossz koleszterinszint, ami a nem megfelelő étkezésre vezethető vissza. Mivel a probléma egy hosszú folyamat eredménye, ezért a jelei a kezdeti szakaszban még nem jelentkeznek.

A beteg addig észre sem veszi, amíg az erek annyira össze nem szűkülnek, hogy már nem képesek tökéletesen ellátni a feladatukat. Az érelmeszesedés okai egyénenként eltérőek lehetnek. Szerencsére, manapság már hatékonyan kezelhető. Ettől függetlenül, érdemes inkább a megelőzésre koncentrálni, hiszen helyes életvitellel, jó eséllyel elkerülhető. Ha túlsúllyal küzd, akkor mindenképpen szabaduljon meg a fölösleges kilóktól! Az érelmeszesedés okai közé tartozik a stressz, ezért próbáljon kiegyensúlyozottabb életet élni!