Így használj nyugdíjbiztosítás összehasonlító kalkulátort!

Így használj nyugdíjbiztosítás összehasonlító kalkulátort!

Oly távolinak tűnik fiatalkorban a nyugdíjkorhatár elérkezése, hogy sajnos a legtöbb fiatal nem gondol életének erre az eljövendő periódusra. Pedig ez hamarabb eljön, mint ahogyan azt gondolnánk, és bár szkeptikusan állnak sokan a nyugdíjbiztosításokhoz, mégis érdemes megfontolni. A nyugdíjbiztosítások összehasonlítását sokkal könnyebben elvégezhet egy online kalkulátor segítségével. Voltaképpen a nyugdíjkalkulátor rendkívül praktikus, hosszas fejlesztés eredménye, amit egyáltalán nem nehéz használni.

Az állami nyugdíjkalkulátor 3 kattintásból kiszámolja a nyugdíjat, a hatályos nyugdíjszámítást alkalmazza. Kiszámolja, hogy mennyi megtakarításra volna az adott személynek szüksége, és tippeket is kaphatunk arra nézve, hogyan növelhetjük időskori járandóságunk összegét. Tulajdonképpen a legnagyobb tévhit a nyugdíjszámítással kapcsolatban az, hogy a járulék összegét az utolsó 5 évi átlagbér alapján számolják ki. De ez nem így van!

Az eljárás leegyszerűsítve úgy történik, hogy 1988-ig visszamenőleg megnézik, mennyi volt az illető fizetése, majd ezeket az összegeket az úgynevezett valorizációs szorzóval azonos szintre hozzák, majd ezekből egy átlagot vonnak, és így kijön a nettó átlagkereset. Ezt követően a kiszámolt átlagkeresetnek egy bizonyos százalékát állapítják meg nyugdíjként. Értelemszerűen ez az arány függ a szolgálati évektől. Ahhoz, hogy valaki a nettó átlagkeresete 100%-át öregségi nyugdíjként megkapja, legalább 50 év jogosultsági idővel kell rendelkeznie.

Minimális összegű nyugdíjért legkevesebb 15 ledolgozott évet kell a hátunk mögött tudnunk. Mint említettük, az állami nyugdíj összege kiszámolható a hivatalos nyugdíjkalkulátorral. De a nyugdijbiztositas.com weboldalon is megtalálható egy kalkulátor, amivel lényegesen könnyebben számolható ki várható öregségi járandóság. Aki használja ezt, az rá fog jönni, hogy ha csak az állami nyugdíjra számít, akkor a fizetése töredékéből kell majd megélnie. És ezután kezd el valami megoldás után nézni, ami lehet a nyugdíjbiztosítás is.