Melyek a leggyakoribb fogászati problémák és mit lehet ellenük tenni?

Melyek a leggyakoribb fogászati problémák és mit lehet ellenük tenni?

Rágószerveink épségének megtartása érdekében mi magunk tehetünk a legtöbbet a megfelelő ápolással és odafigyeléssel, mégis gyakran előfordulnak olyan problémák, amelyek szakorvosi segítséget igényelnek. Több olyan fogászati probléma is van, amikor érdemes minél előbb fogorvoshoz fordulni. Ha nincs is semmi gond a fogainkkal, akkor is szükséges bizonyos időközönként kontrollvizsgálatra menni. Például időnként nélkülözhetetlen teendő a fogkő eltávolítása, mert ez a fog és az íny alatti felszínen kialakuló kemény, elmeszesedett lepedékréteg az esztétikai problémák mellett, szuvasodást és fogágy betegséget egyaránt okozhat.

A fogkövet éppen ezért minél hamarabb, professzionális módon tanácsos eltávolítani. Ma már ez az eljárás teljesen fájdalommentesen történik, tehát a fájdalomtól sem kell félni. Bármennyire próbálunk is vigyázni a rágószerveinkre, előfordul, hogy szuvasodik vagy egyéb okokból megsérül valamelyik fogunk. Ebben az esetben sem szabad halogatni a kezelést, hiszen kezdetben egyszerű fogtöméssel megoldható a gond.

Egy esztétikus eljárással kisebb az esély a további szuvasodásra, tehát fogtömés után nem romlik tovább az adott rágószerv. Az elhanyagolt állapotban lévő, erősen fájó, gyulladt fogakat hosszú évekre képes konzerválni és tünetmentessé tenni a gyökérkezelés, a másik ismert és nagyon hatékony fogorvosi eljárás. Ennek lényege, hogy a kezelés során a fogorvos eltávolítja a fogbélüregben található idegeket, ereket és kötőszövetet, majd ezt követően egy ideiglenes, gyógyszeres tömőanyaggal látja el.

Amint ennek hatására a gyulladás teljesen megszűnik, a szakember speciális anyaggal tölti fel az üreget és tartósítja a fogat. Gyökérkezeléssel még a nagymértékben szuvasodott fog is megmenthető. A fogorvosi eljárások közé sorolható a fogpótlás, a műfogsor elkészítés, a fogkorona egyaránt. Persze mindenkinek más kezelésre van szüksége, hiszen a fogproblémák eltérőek. A frdental.hu weboldalon megismerhető fogászaton praktizáló szakorvosok bármilyen gondot megoldanak.