Országúti pedál SPD szabvánnyal

Országúti pedál SPD szabvánnyal

Az országúti kerékpár lényege a sebesség. Ebben az esetben minél könnyebb kell legyen a bringa és minden alkatrész a nagyobb sebesség elérését szolgálja. Az országúti pedál kialakítása éppen ezért tér el a hagyományos pedáloktól.

A hagyományos változatokkal csupán akkor generálunk energiát, amikor lenyomjuk a lábunkkal, az országúti pedál esetében azonban akkor is, amikor felhúzzuk a lábainkat a bringa hajtása közben.

Ennek a kialakításnak köszönhető, hogy a kerékpáros által generált mozgási energia sokkal nagyobb arányban hasznosul, mint a hagyományos pedálok esetében. A régi országúti pedálok egy hevederrel voltak ellátva, amibe a kerékpáros beleakasztotta a lábfejét. Manapság már a patentes modellek vették át a hevederes változatok szerepét.

A Shimano SPD pedáljai nagyon népszerűnek számítanak az országúti bringások körében. Viszont ez önmagában nem sokat ér, hogyha nincs hozzá megfelelő SPD cipő, ugyanis ez kapcsolódik össze a pedállal. Az országúti pedál és az ehhez való cipő szintén a bikediscount.hu kínálatának a részét képezi.