A röntgen modern eszközökkel történik

A röntgen modern eszközökkel történik

Ennek a képalkotó vizsgálatnak a során általában a csontrendszer, a mellkas, a fogak, az érrendszer, valamint az emésztőrendszer állapotát veszik szemügyre. Napjainkban a röntgen nélkülözhetetlen diagnosztikai eszköz, ami számos betegséget képes kimutatni. A vizsgálat a legtöbb esetben fájdalommentes, azonban egyes eljárások okozhatnak kisebb kellemetlenségeket.

A szakorvos megkéri a beteget, hogy az érintett testrészt tegye szabaddá. Az egész művelet néhány másodpercet vesz igénybe, hiszen egyetlen gombnyomással el tudják készíteni a felvételt. A modern készülékek a lehető legalacsonyabb sugárdózissal működnek. A mellkas röntgen vizsgálatot akkor javasolt elvégezni, ha nehézlégzés, köhögés, erős fájdalom, láz, vérköpés jelentkezik.

A folyamat során a páciens nem viselhet ékszert, szemüveget és fémtárgyakat sem tarthat magánál. Ez azért fontos, mert ezek a kiegészítők megjelenhetnek a felvételen, így befolyásolhatják a láthatóságot, illetve csökkenthetik a röntgen felvételének információértékét.