Az öntöző kimondottan takarékos

Az öntöző kimondottan takarékos

A szép kert titka a megfelelő vízellátás. Az öntöző többféle kivitelben szerezhető be a szaküzletekből. Egy jól megtervezett, illetve összeállított berendezés egész évben frissen tartja a zöldövezetet. Létezik kézi és automata változat. Az előbbi olcsóbb, viszont saját kezűleg kell vezérelni. Az utóbbi drágább, de nem igényel felügyeletet. Automatikusan bekapcsol az előre beállított időpontban. Ezeken kívül, a csepegtető variáció is nagy népszerűségnek örvend.

Gazdaságos, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy már a legegyszerűbb típusa is 30-50 % közötti vízmegtakarításra képes. Az efféle öntöző előnyei közé tartozik, hogy mivel nem a felszínen locsol, így a gyomosodás csökken. Ezzel a módszerrel minimális a párolgási veszteség. Ennél a berendezésnél is rendelkezésre áll az automatikus működés beállítása. Az időzítő segítségével a legkedvezőbb napszakokra programozhatja be a locsolás kezdetének az időpontját. A csepegtető öntöző lassúnak tűnik, de annál hatékonyabb. Megakadályozza a vízkészlet idő előtti apadását és a szikesedést.

Az öntözőrendszer tervezés fontos lépései

Ez a feladat nagyon fontos annak érdekében, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Az öntözőrendszer tervezés alkalmával körültekintőnek kell lenni, mivel rengeteg típusú kiegészítő van a piacon. Kulcsfontosságú a szórófejek kiválasztása, hiszen az, hogy milyen hatósugarú körben képes szórni a vizet, fokozottan lényeges adat, sőt, a fogyasztásban is óriási szerepet játszik. A vezérlő, a csövek, a mágnesszelepek mind olyan alkatrészek, amelyeknek minőséginek kell lenniük ahhoz, hogy egy erős és hatékony berendezés kerüljön a kertjébe.

Mielőtt beszerzi ezeket az elemeket, fel kell mérni a terület paramétereit. Az öntözőrendszer tervezés során mindenképpen ismerni kell a vízforrást. Ez lehet természetes vagy mesterséges tó, folyó, de vezetékes víz is. Amennyiben kút által szeretné biztosítani a folyadékot, akkor szüksége lesz egy búvárszivattyúra. Ebben az esetben rendkívül fontos begyűjteni a pontos vízrajzi információkat, mivel ha nincs elegendő talajvíz, akkor az egész munka kárba mehet. Jó, ha az öntözőrendszer tervezés szakember segítségével is történik.