Fa parketta felújítása házilag természetes anyagokkal

Fa parketta felújítása házilag természetes anyagokkal

A megfelelően karbantartott parketta csodálatos díszévé válik minden lakásnak. Azonban az idő múlásával, a rendszeres használat nyomot hagy a padlófelületen, amely renoválás hiányában megkopott, lelakott hatást kelt. Abban az esetben, ha csak felületi problémák vannak, és esetleg nagyon kicsi pótlásra van szükség, akkor a fa parketta felújítása házilag könnyen megoldható.

A kisebb sérülések kitöltésére tökéletesen megfelel a színben azonos, mikróban megolvasztott zsírkréta. Egy tompa tárgy segítségével töltsük fel a repedést a folyékony zsírkrétával, majd miután megszilárdult, kenjük be az érintett területet néhány réteg színtelen körömlakkal. A tökéletes végeredmény érdekében finom csiszolópapírral polírozzuk fel a felületet.

A fa parketta felújítása házilag akkor is eredményesen kivitelezhető, ha a padló csillogása veszített az eredeti fényéből. A parkettaviasz és a parkettaolaj tökéletesen megfelel a célnak, amelyek amellett, hogy a környezetet, a pénztárcánkat is kímélik, és rendkívül mutatós eredményt érhetünk el használatukkal.

A parketta tisztítása házilag csillogó felületet eredményez

A fa parketta széles körben kedvelt burkolóanyag, ami a természetes anyaga révén, esztétikus és természetes környezetet teremt az otthonunkban. Előnyös tulajdonságai a könnyű tisztíthatóság, jó teherbírás, a szép és stílusos megjelenés és az időtállóság. Azonban, ha nem a megfelelő módszerrel ápoljuk, a felülete károsodhat, megkophat és elveszítheti a régi fényét, csillogását.

Érdemes tehát kellő időt szánni rá, mert a parketta tisztítása házilag hosszú időre megóvja és ellenállóvá teszi a padlóburkolatot. Mivel a fa parketta az illesztések mentén nem vízálló, kerülni kell a bő vizes felmosást, inkább a nedves, puha ronggyal való tisztítást részesítsük előnyben.

A maró, savas tisztítószereket is elfelejthetjük, ha a feladat a parketta tisztítása házilag, ugyanis ezek károsítják a parketta felületét. Mivel a természetes faanyagú parketta könnyen karcolódik, a porszívó helyett ajánlott a pamutból készült feltörlő használata. A parketta karcmentességét megóvhatjuk a bútorok lábára ragasztott filckoronggal.