Milyen gyakran érdemes szemészeti vizsgálatot végezni?

Milyen gyakran érdemes szemészeti vizsgálatot végezni?

Mindig jobb a betegségeket megelőzni, mint utólag kezelni, ezért is ajánlott mindenkinek a bizonyos időközönkénti szűrővizsgálatok elvégzése. A szemek tekintetében ugyanez a helyzet, hiszen a látószerveink is megbetegedhetnek, ráadásul előfordulhat, hogy ezt csak későn vesszük észre. Kortól is függ, hogy milyen gyakran érdemes általános szemészeti szűrővizsgálatra menni. 40 éves korig 2 évente ajánlott általános, teljes körű szemészeti vizsgálatot elvégeztetni, efelett a kor felett viszont már évente javasolt az analízis.

Kortól függetlenül pedig azok számára, akiknek a családjában előfordult zöldhályog, évente tanácsos a vizsgálatot elvégeztetni. A Budai Szemészeti Központ éppen ideális választás erre a célra, amelynek a szakemberei Budapesten és Debrecenben is elvégzik a szemészeti kivizsgálásokat. Korszerű szemészeti műszerparkkal, átfogó és specializált szaktudással rendelkező szakorvosokkal, 750 m2-en tágas várókkal, vizsgálókkal és műtővel várják a pácienseket az ország legnagyobb magánszemészetén.

A budaiszemeszet.hu weboldalon nagyon egyszerűen lehet időpontot foglalni a szakemberekhez, csak megírja, hogy milyen problémára szeretne megoldást és a kollégák a megfelelő szemész szakorvoshoz adnak Önnek időpontot. Előtte azonban érdemes pontosan megtudni, hogy mire terjed ki az általános szemészeti szűrővizsgálat. A szakértők vizsgálják a fénytörési hibákat közelre és távolra is. Megtörténik bizonyos krónikus betegségek szemészeti szűrése is, ami azért fontos, mert a legtöbb ilyen kór a kezdeti szakaszában nem okoz tipikus panaszt.

Ez a probléma lehet magas vérnyomás, cukorbetegség, szürke- vagy zöldhályog, keratoconus, makuladegeneráció. Ha valamilyen szépészeti gond is azonosításra kerül, a látásromlás elkerülése érdekében javasolt a szemész szakorvos által megállapított rendszerességgel a szemészeti kontroll. Sor kerülhet továbbá akut vagy tartósan meglévő szemészeti gyulladások diagnosztizálására is, szemkörnyéki bőrelváltozásokkal kapcsolatos konzultációra, illetve kisebb sérülések ellátására.