Ön pontosan tudja, hogy miben van glutén?

Ön pontosan tudja, hogy miben van glutén?

Aki allergiás valamilyen ételre, alapanyagra, például a gluténra, annak mindig kötelező megnéznie az adott étel csomagolásán, hogy az pontosan mit is tartalmaz. Nem mindenki van tisztában azzal, hogy mi mindenben lehet glutén. Sőt, egyesek azt sem tudják, hogy ez pontosan micsoda?

Ez nem más, mint egy olyan természetes fehérje, amelyik számtalan gabonafélében megtalálható, így például a búzában is. Ez pedig azt jelenti, hogy minden olyan élelmiszerben is nagy valószínűséggel megtalálható, amelyik glutént tartalmazó gabonafélével készült.

Melyek hát azok az élelmiszerek, amelyek ezt tartalmazzák? Ott van ugye a liszt, a búzakeményítő, a zsemlemorzsa, a tésztafélék, a müzli és a péksütemények, akárcsak a keksz, perec, kenyér és sok minden más. A glutén azonban az előállítási folyamat során és a kötőanyagokon keresztül is számos élelmiszerbe belekerül.

Sokan pedig ezt nem tudják és olyan ételeket is fogyasztanak, amik nem tesznek jót nekik. Mit kell még erről tudni? Először is azt, hogy ennek a tápértéke nagyon kicsi, azonban ez előnyös fiziológiai és technológiai tulajdonságokat garantál a lisztek feldolgozásánál.

Például ettől lesz a lisztből ragacsos tészta, amikor azt vízzel keverik össze. Emellett a glutén felel a tészta rugalmasságáért és összeállásáért, valamint ettől lesznek a kenyerek és a péksütemények ropogósak. Teljesen világos hát, hogy miért is annyira fontos alapanyag ez, és sokan miért nem akarnak megválni tőle.

Az persze, aki erre allergiás vagy nem bírja jól a szervezete, az nemet kell mondjon neki. Miért is okoz sok kellemetlenséget ez egyeseknek? Nos, rengeteg embernél ez genetikai dolog, tehát örökölték a gluténintoleranciát. De a kutatások arra is rávilágítottak, hogy az immunrendszer, a fertőzések és az étrend is meghatározó lehet.

Nyilván azt is észben kell tartani, hogy nem mindegyik intolerancia pontosan ugyanolyan. Három fajta betegséget érdemes itt megemlíteni. Van a lisztérzékenység, a gluténérzékenység és persze a búzaallergia. Sokszor ezeket a kifejezéseket szinonimaként használják, de igazából abszolút eltérő tünetekkel és kihívásokkal járnak az érintetteknek.